Caretta Caretta

Caretta caretta'ların dünyada bilinen sekiz türünden ikisi ( Caretta Caretta ve Chelonia mydas ) düzenli olarak ülkemizde Akdeniz sahillerinde yumurtlarlar. Erişkin erkeklerin dişilerden daha uzun kuyrukları vardır. Üreme dönemleri Mayıs Ağustos ayları arasındadır. Gece kumsala çıkan dişi eğer herhangi bir şeyden rahatsız olursa yumurtlamadan denize geri döner. Rahatsız edilmediğinde kumsala çıkar ve yumurtalarını bırakacağı yere bir çukur açmaya başlar. Çukuru arka ayakları ile açar, ayaklardan biri çukuru açarken diğer ayağı ile çıkan kumu uzaklaştırır. Çukur açıldıktan sonra yumurtalarını birer ya da gruplar halinde bırakmaya başlar. Yumurtlama bittikten sonra çukuru açarken çıkardığı kumları yine arka ayaklarını kullanarak yumurtaların üzerini örtmek için kullanır. Tüm bu işlemler bittikten sonra denize döner. Caretta Caretta'ların kuluçka süresi yaklaşık 60 gündür, kuluçka döneminin sonunda yumurtaları kıran yavrular yaklaşık 26 saat kumun içinde hareketsiz kalırlar. Daha sonra birbirlerine yardım ederek yüzeye doğru tırmanmaya başlarlar. Yüzeye ulaşan yavrular gece dolunayda ufuk aydınlığını takip ederek denize ulaşırlar. Civarda başka bir ışık kaynağı varsa yavrular bu ışığı ufuk aydınlığı zannederek yönlerini şaşırabilirler, bu da ölümlerine yol açar. Bu yüzden Deniz Kaplumbağalarının üreme dönemlerinde İztuzu Plajı akşam sekiz ile sabah sekiz arasında insanlara kapatılmıştır.

Yumurtadan çıkıp denize ulaşana kadar pek çok tehlike ile karşılaşan Caretta Caretta'ların çok azı sağ kalabilmektedirler. Ömürlerinin yaklaşık olarak 50 - 60 yıl olduğu sanılan Caretta Caretta'lar açık denizlere açılıp dünya denizlerinde dolaştıktan sonra üreme olgunluğa eriştiklerinde yine İztuzu Plajı'na gelirler ve neslin devamı için yine aynı yerde çiftleşerek yumurtalarını bırakırlar.